Logo Trainingscentrum Heiloo
Logo Trainingscentrum Heiloo
CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource

CrossFit bij Trainingscentrum Heiloo

Wat is CrossFit?

CrossFit is: “constant gevarieerde, functionele bewegingen uitvoeren op hoge intensiteit.”
Het is een kracht- en conditieprogramma dat atletiek, gymnastiek en gewichtheffen combineert. Het doel is om de fysieke competentie in elk van de 10 fitnessdomeinen te optimaliseren. Dit zijn: Cardiovasculair/respiratoir uithoudingsvermogen, kracht-uithoudingsvermogen, kracht, power, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, behendigheid, balans en nauwkeurigheid.

IS DIT VOOR MIJ?

Absoluut! Jouw behoeften en die van de Olympische atleet verschillen per graad. Verhoogd vermogen, snelheid, kracht, cardiovasculair/respiratoir uithoudingsvermogen, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, coördinatie, behendigheid, evenwicht en nauwkeurigheid zijn allemaal belangrijk voor de beste atleten ter wereld, maar ook voor de recreatieve sporter. De verbazingwekkende waarheid is dat dezelfde methoden die een optimale respons uitlokken bij de Olympische of professionele atleet is dezelfde respons als bij de recreatieve sporter. Uiteraard is de belasting, het volume en trainingsintensiteit van de professionele atleet verschillend dan die van de recreatieve sporter, maar de bewegingen kunnen hetzelfde blijven.

VOORBEELDEN VAN CROSSFIT OEFENINGEN

Fietsen, Hardlopen, Zwemmen en Roeien in een eindeloze verscheidenheid aan workouts.
De Clean & Jerk, Snatch, Squat, Deadlift, Push Press, Bench Press en Power Clean. Springen, Medicijnbalworpen, Pull Ups, Dips, Push Ups, Handstand, Handstand Push Ups, Muscle Ups en Sit Ups.
Veelgebruikte materialen en apparaten in CrossFit workouts zijn: Air Bikes, Fiets-, Roei- en Skiergometers, Olympische Halters en Gewichtsschijven, Ringen, Parallettes, Optrekstangen, Plyo Boxen, Dumbbells, Kettlebells, Medicine Balls Slam Balls en Springtouwen. Er is geen ander kracht- en conditieprogramma dat werkt met een grotere diversiteit aan tools, modaliteiten en oefeningen.

ENERGIESYSTEMEN

Er zijn drie belangrijke energiesystemen in ons lichaam die constant samenwerken, maar vaak domineert één systeem.

Het aerobe energiesysteem gebruikt de zuurstof (Aero) die je inademt voor het leveren van energie. Het verbrandt daarbij vooral de vetten en koolhydraten die je hebt opgeslagen uit je voeding. Daardoor is het oneindig mits je voldoende blijft eten. Een nadeel van dit energiesysteem is dat het traag werkt, doordat het tijd kost om de ingeademde lucht via je longen en hart bij je spieren te krijgen. Je gebruikt dit energiesysteem daarom vooral bij lange extensieve (rustige) inspanningen, denk bijvoorbeeld aan duursporten waarbij je voor een langere tijd in beweging blijft zonder pauzes.

Heeft je lichaam snel energie nodig, bijvoorbeeld bij een eindsprint, dan maakt je lichaam gebruik van het anaerobe energiesysteem. Dit systeem levert snel energie uit de opgeslagen energiereserve in je cellen, zonder daarvoor zuurstof nodig te hebben. Het is echter snel uitgeput (na ongeveer 3 tot 5 minuten). Bij het gebruik van dit energiesysteem maakt je lichaam melkzuur aan waardoor je spieren verzuren. Goed getrainde sprinters hebben een hoog omslagpunt (lactaatdrempel) waardoor zij de verzuring kunnen uitstellen. Er zijn twee anaerobe systemen, het ATP-CP (fosfaat) systeem en het melkzuur- (of glycolytische) systeem. Voorbeelden zijn het rennen van een sprint van 100 meter, powerliften of Olympisch gewichtheffen.

Aerobe en anaerobe training ondersteunen verschillende prestatievariabelen zoals kracht, power, snelheid en uithoudingsvermogen. De aanpak van CrossFit is om aerobe en anaerobe oefeningen oordeelkundig in evenwicht te brengen op een manier die consistent is met de doelstellingen van de atleet. De trainingsvoorschriften van CrossFit houden zich aan de juiste specificiteit, progressie, variatie en herstel voor optimale prestaties.

DE OLYMPISCHE LIFTS A.K.A. GEWICHTHEFFEN

Olympisch Gewichtheffen kent twee onderdelen, Trekken en Stoten. Met Trekken wordt de Snatch bedoelt en met Stoten de Clean & Jerk. Om deze bewegingen goed te kunnen beheersen moet je de volgende oefeningen ook kunnen beheersen; Squat, Deadlift, Power Clean en Split Jerk. De Olympische atleten zijn zonder twijfel een van de sterkste atleten in de wereld. Het leren van deze essentiële technische oefeningen komt ten goede aan alle atleten die in hun sport kracht moeten uitoefenen op een ander persoon of object, zoals gewoonlijk vereist is bij bijna alle sporten. Talrijke onderzoeken hebben het unieke vermogen van Olympische gewichtheffen aangetoond om kracht, spieren, power, snelheid, coördinatie, verticale sprong, spieruithoudingsvermogen, botsterkte en het fysieke vermogen om stress te weerstaan ​​te ontwikkelen. Helaas worden de Olympische oefeningen zelden beoefend in de commerciële fitnessgemeenschap vanwege hun inherent complexe en technische aard. CrossFit maakt ze beschikbaar voor iedereen met het geduld en de volharding om te leren.

GYMNASTIEK

De buitengewone waarde van gymnastiek als trainingsmodaliteit ligt in het gebruiken van het eigen lichaamsgewicht als enige bron van weerstand. Gymnastiek ontwikkelt Pull Ups, Squats, Lunges, Springen, Push Ups, Handstand en Handstand Push Ups. Het is zonder twijfel de ultieme aanpak om coördinatie, balans, behendigheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit te verbeteren.

Courtesy of CrossFit, LLC